De fițe, sau investiție „cu cap” ?

De fițe, sau investiție „cu cap” ?

Deja celebra expresie „suntem prea săraci, ca să cumpărăm lucruri ieftine” este mai mult decât o vorbă populară pierdută în trecut. Mai ales într-o țară unde nivelul de trai nu este cel mai grozav, zicala aceasta și-a dovedit valabilitatea, de-a lungul anilor. Chiar și într-o societate de consum, când nu mai cumpărăm lucruri pentru o viață, nu e totuna să achiziționezi ceva (chiar iefin fiind) și să te trezești că nu te poți bucura de acel lucru sau obiect. Haine, încălțăminte, mobilă, electrocasnice, electronice etc, de calitate îndoielnică, sunt peste tot în jurul nostru. Tentația e mare, când vezi că prețul e ridicol. Primul gând este acela că economisești, dacă alegi versiunea ieftină. Totuși, diferența între produse e doar pe etichetă sau ambalaj? Știm bine că nu, în cele mai multe cazuri!
Ca și celelalte produse de pe piață, scaunele de birou se găsesc, în aceeași măsură, de diverse prețuri și nivel de calitate. Însă, dacă la articolele vestimentare, de exemplu, putem sesiza diferențe calitative fără să fim foarte pricepuți, aici lucrurile se complică. De cele mai multe ori, diferențele nu se pot sesiza dintr-o privire. Sunt persoane care își aleg, chiar și în zilele noastre, un laptop, după culoare, ca unic criteriu. Desigur, dacă rolul lui ar fi pur decorativ, e un criteriu perfect valabil. Ce ne facem, însă, cu funcționalitatea?
„Ok”, o să îmi spuneți, „atunci, cum aleg un scaun de birou de calitate?”. Parcă aud cum îmi puneți întrebarea asta, puțin temători, așteptându-vă să vă introduc în toate detaliile tehnice, invitându-vă la traininguri și seminarii ca să deveniti adevărați profesioniști într-un domeniu cu care nu aveți legătură. Nu e cazul, stați liniștiți! Desigur, sunt o grămadă de aspecte tehnice care fac diferența între diverse modele, dar e treabă de profesionist să le înțelegi și să știi cum să le urmărești. Dar, în cele ce urmează, încerc o explicație cât mai prietenoasă.
Primul criteriu în alegerea unui scaun de birou de calitate
Oricât de ciudat ar putea să pară – da, primul criteriu este prețul.
Ce e prea frumos ca să fie adevărat, nu este adevărat! Punct! Nu poți găsi un scaun de birou de calitate la 300 de lei. Știți de ce? Pentru că producerea lui costă mai mult. Fără a lua în socoteală costurile adiționale (transport, adaosuri comerciale ale producătorului, distribuitorului și magazinului, taxe). „Cum, că eu am cumpărat unul chiar mai ieftin, îl am și acum acasă!?”, parcă aud spunându-mi-se. Nu mă îndoiesc. Mai mult, poate l-ai cumpărat pentru copil, sa stea pe el în timp ce își face temele. Da, copilul stă pe scaunul ăla de mai bine de un an, iar temele sunt făcute, toată treaba e rezolvată. În primul rând, sper că ai avut niște minime criterii de ergonomie, atunci când ai ales scaunul. (Ai avut, da?!) Mai apoi, faptul că acel scaun nu a cedat (încă!), nu cumva se datorează faptului că nu e utilizat la maxim? Un scaun de birou de calitate trebuie să facă față unei solicitări de minim 8 ore pe zi, din partea unei persoane adulte. Cele mai multe scaune de calitate sunt adresate utilizării intense, inclusiv 24 de ore pe zi, în cazul unora dintre modele. Vă imaginați un turn de control al traficului aerian, unde se lucrează intens, la foc continuu? Cum credeți că s-ar potrivi scaunul cumpărat de la supermarket?
Un alt criteriu – garanția!
Dacă legile de protecție a consumatorilor nu ar fi constrâns comercianții să acorde garanție minimă, produsele ieftine despre care vorbeam mai sus nu ar fi avut nicio garanție. Așa, de bine, de rău, poți cupăra un scaun de birou cu cel mult doi ani garanție. E mult, e puțin? Păi, marea majoritate a producătorilor de scaune de calitate oferă o garanție de 5 ani! Oare de ce? Intuiești, desigur: pentru ca sunt rezistente. Pentru că sunt făcute din materiale de calitate, cu simț de răspundere.
Alte criterii
Un criteriu extrem de important este umplutura. Scaunele de birou sunt umplute, în zilele noastre, cu spumă poliuretanică, un burete de diverse densități și grosimi. Nu vă speriați, nu trebuie reținută vreo cifră sau vreun coeficient! Ba, chiar ar fi bine să nu vă uitați la cifre, pentru că, și aici, există comercianți șmecheri, care speculează nepriceperea, și se laudă cu un strat gros de burete, neprecizând și densitatea lui. Cum verificați asta? Simplu: apăsați cât de tare cu degetul pe șezut și spătar, așezați-vă pe scaun, cu toată greutatea. Sub nicio formă nu trebuie să simțiți materialul dur al structurii (lemn, metal, plastic).
Ergonomia este aproape o știință, și nu putem fi, cu toții specialiști. Ideal ar fi să avem câteva noțiuni de bază. Însă, la alegerea unui scaun de birou, încercați să îl testați, așezându-vă. Dacă nu vă simțiți comod din prima, nu o să vă simțiți (voi, sau angajații sau rudele pentru care achiziționați) nici pe termen lung, credeți-mă! Luați asta ca pe un minim test de ergonomie.
Cum spuneam la început, sunt o grămadă de detalii tehnice care fac diferența între diversele modele. Sunt amănunte, mergând până la numărul de șuruburi, dar nu pot fi văzute, cu ochiul liber, de către consumatori. O idee trebuie, însă, reținută: dacă „autoturism” înseamnă orice vehicul cu volan și roți, de ce ar mai exista diferențe de preț, și de ce le-ar mai plăti cineva? Poate că este cel mai la îndemână exemplu.
Dacă vrei să alegi niște scaune optimizate pentru fix nevoile tale de utilizare, suntem bucuroși să te ajutăm! Contactează-ne cu încredere!