Cum arată un scaun de birou „full options”?

Cum arată un scaun de birou „full options”?

De ce sunt scaunele de birou atat de importante? Simplu: cele mai multe companii si institutii au, macar partial, angajati care lucreaza la birou. În majoritate, aceștia lucreaza „țintuiți” pe scaun ore întregi, poate chiar pentru întregul program de lucru. Nu e tocmai poziția naturală a ființei umane, iar sederea prelungită în poziția șezut solicită, în primul rând, spatele – mușchii și coloana vertebrală. De aici apar dureri, care tind să se cronicizeze, transformându-se în veritabile boli profesionale. Nu e nimic nou, angajatorii au conștientizat ca sanatatea lucrătorilor nu e un lucru de neglijat. Mai apoi, un angajat care este confortabil în poziția de lucru, este mai eficient, mai fidel locului de muncă.
În timp, studiile despre ergonomie au căpatat profunzime și, în anii noștri, odată cu progresul tehnologic, există multiple variante pentru optimizarea poziției pe scaunul de birou.
Acest articol își propune doar o trecere în revistă a opțiunilor disponibile, urmând să le discutăm detaliat în alte materiale ce vor fi publicate pe blogul nostru.
Probabil cele mai populare opțiuni ale scaunelor de birou sunt roțile, rotația și reglajul pe înălțime. Le cunoaștem foarte bine și întuim la ce folosesc, este evident că nu avem toți aceeași înălțime și, pe de altă parte, ne e mai ușor să ne rotim sau deplasăm cu scaunul, atunci când e nevoie.
Mai apoi, următorul reglaj pe care îl căutăm, instinctiv, când ne așezăm pe un scaun de birou, este înclinația spătarului. Recunoaște, ai avut tendința să încerci asta aproape de fiecare dată când ai avut ocazia! Bun, cele mai multe scaune de birou (cele pentru personalul operațional, cu precădere) au opțiunea asta inclusă în „dotarea standard”. Dar aici încep să fie multe alte optiuni: fixarea spătarului într-o singură poziție sau în mai multe, reglarea intensității rezistenței la basculare (nu avem toți aceeași greutate), sistemul antișoc la revenirea în poziția verticală (nu vrei să te lovească spătarul, atunci când îl eliberezi).
O altă opțiune, tot legată de spătar, este reglajul acestuia pe înălțime. Asta vine ca o alternativă a altei opțiuni, respectiv suportul lombar. Nu zăbovim asupra importanței susținerii zonei lombare, deja suntem cu toții conștienți că e zona spatelui cea mai supusă tensiunii, de când oamenii au devenit bipezi.
Șezutul poate să aibă, de asemenea, opțiune de reglaj în adâncime. Este o opțiune importantă, pe lângă reglajul pe înălțime, pentru că utilizatorii au înălțimi diferite și, chiar același utilizator poate să își schimbe poziția, caz în care profunzimea șezutului contează.
Dacă am vorbit despre spătar și șezut, ar trebui menționat și sistemul de reglaj sincron, acela care permite reglarea simultană a înclinației spătarului și șezutului. Acesta este cel mai avansat tip de reglaj și e conceput în ideea că, la modificarea înclinației spatelui, se va modifica și înclinația șezutului (cu mai puține grade), astfel corpul păstrând unghiuri optime.
Până și roțile pot fi „speciale”. Sistemul de autoblocare a roților nu este doar o extravaganță. Poate ai pățit vreodată să te ridici putin mai energic de pe scaun și să îl impingi, fără intenție, câțiva centimetri buni în spate. Mai apoi, când ai dat săte așezi în poziția memorată în subconștient, aproape ca te-ai prăbușit, pentru că scaunul nu mai era acolo… Sistemul de autoblocare permite scaunului de birou să ruleze pe roți doar sub greutate.
Așadar, când va trebui să alegi următorul scaun de birou, nu uita că există toate opțiunile de mai sus. Acestea, adăugate la calitatea materialelor (despre care vom discuta în alt articol), la garanția producătorului, ar trebui să fie criteriile după care să judeci o astfel de achiziție.
Sfatul autorului: dacă bugetul de moment nu îți permite achiziționarea unui scaun de birou de calitate, așteaptă un moment mai bun, nu te bucura de o achiziție ieftină! În timp, o achiziție „ieftină” se va dovedi a fi mult mai costisitoare!